MENG "HARVEST" HASIL TANAMAN

Assalamualaikum..

Selamat beristirehat.. mesti ramai yg tegah bercuti-cuti, sibuk memikirkan nak membawa anak-anak kemana agakny..cuti sekolah bermula ibubapa mula la pening..mana taknye anak2 duk sibuk tanya nak jenjalan mana.. mana yg budget lebih tu bole la ke luar negara yea..mana yg budget tak berapa-berapa tu..dalam negara aje la.. alahai ape nak dirisau kan, Malaysia ni besar, banyak tempat2 menarik yg bole dilawati.. org omputeh tu pun exited je nak melancong ke Malaysia ni, kita org Malaysia sendiri perlu bangga dan sepatutnya kita lah yg perlu explore dulu apa yg ada kat negara kita ni.. Kadang tu ade yg bila ditanya, apa yg best kat Malaysia?? entah ..tak tahu..tak de yg best.. aduhai.. malunya..negara sendiri pun tak tahu..macam mane tu?


ini ler tukang petik nye.. dgn daun2 sekali die petik buat main msak2..tau2 je  dh slamat pokok2... ermm alahai batrisya.. nk bwk jalan2 cuace2 hujan ni lemah rasenye nk berjalan kan.. 

Sebenarnya banyak tau tempat menarik..antara kita nak ambil tahu atau tak je.. gunung ganang. hutan simpan. laut, sungai, zoo. tempat bersejarah, perkampungan org asli..haaa itu semua ada kat Malaysia dan dijaga dengan baik.. itu baru bab tempat..belum bab MAKAN.. ahaksss... ade yg bulat mata le tu.. o_O

Malaysia ni lah negara yg kaya dengan makanan dan hasil tanaman.. yg utara dengan laksa nya, buah mangga nya,yg timur pulak dengan keropok dan hasil ikan, selatan pulak dengan nenas dan asam pedas nya.. hahaaaa..kemain panjang bejela cakap psal tanah air sendiri.. padahal nk ckp pasal garden seciput kat balkoni rumah ni je.. harini as usual KL cuace lembap, almaklum la kejap2 hujan..kejap hujan.. harini duk jenguk2 tanaman cili, aittt dah banyak pulak yg dah meranum.. alahai pokok, dalam cuace yg tak menentu ni, nak juga dia mengeluarkan hasil.


Pokok cili ni suami yg tanam, bab2 menanam mmg kite serah pada suami je.. kite tangan panas. orang tua-tua kata tanam semua tak menjadi. kite cume ckp je nk tanam ape, proses menanam kite serah pada yg pakar..huhuh.. tp dengan keluasan balkoni khaera ni, tak lah bnyak yg boleh ditanam.. adalah beberapa jenis tanaman yg masih menunggu hasil nya. ada juga yg mati, mungkin tak berapa subur tanah nya ataupun cuaca juga memainkan faktor penting, mungkin juga benih yg tak berkualiti, maka pertumbuhan agak terbantut.

pokok serai

Tapi yg selalu kite harvest pokok cili kite tu..aduiii berimbun..nak buat masak lemak cili padi pun sedap ni. kalu org negeri dah terangkat dah.. buat cicah ikan bakar..kicap manis, bwang besar dengan cili potong..perghh berasappp!!


Alhamdulillah, banyak juga dapat harvest..ceh ceh..dh macam main game kat FB pulak harvest2 ek..ahaha..sorry khaera tak main game tu yea cume duk dengar kawan2 bercerita ..


CILI..CILI...!! Haa sape mulut laser tu kite cili kan aje mulut tu yer.. hehehe.. ajuk org tua2 ckp je..

ANDA SUKE?? Y DON'T U www.tips-fb.com (^-^) thank you!!
posted under |

0 comments:

Post a Comment

Newer Post Older Post Home

    Followers


Recent Comments