Apam polkadot with custard filling

Assalamualaikum w.b.t



Lamanye tak update blog ni..mane tak nye.. busy...busy..busy.. kerja yg tak sudah2..nak jenguk blog sendiri pun tak tersempat.. tp klau dh ade yg meminta, tak sampai hati rase nye khaera nk menghampakan. Apam polkadot ni mmg ramai peminatnye. Ada satu lg yg best kat apam polkadot ni.. klau dah cuba sebiji, susahnya nak berhenti.. lepas sebiji,..sebiji lg..kemudian sebiji lagi.. tak sedar dah berlapis2 kertas cwn yg dah guna tu tesusun aje tunggu untuk dibuang... tahu tahu dah 10 biji masuk mulut rupenye..


Tapi untuk apam dot dot khaera ni, filling nye kite letak custard filling. Sebab dah selalu org letak filling strawberry or blueberry, apa kate kite cube vanilla custard. U ols semua pon bole cuba mempelbagaikan filling. As long as sedap je kat anak tekak u ols, libass jerr . Takde sape nye yg nk marah haihh.. nak buatnye pun mudah.



Wokeh.. mmg ada bnyak resepi kat tenet.. no problem, u ols bule cuba mana2 pon and hasilnya tetap marveles. begitu juga dengan corak2 kat atas apam tu.. Ade yg nk macam angry bird, ad yg lady bird, spongebob..its up to you yg penting masuk mulut sedappp....

Khaera buat apam dot dot ni guna resepi dari blog Kak CT Delima. yerrr, akak yg femes ngan kamera2 nyer tu.. I loikeee..bab2 gadget2 ni mmg Khaera suke juga.. especially kamera, tp setakat suke ajer la.. gambar2 kite ni pon pakai 650D jer..but alhamdulillah hasilnya tak mengecewakan dan masih lg dlam proses menggodek2 specificationnya..

yerlah..yerlah.. nak resepi kan... jom..

Resepi asal bole klik kat blog Kak CT Delima

Bahan2 nye:

3     biji telur (yg telah disejukkan dlm fridge)
250 gm gula castor
250 gm tepung superfine
30   gm tepung gandum
2     tsp baking powder
1     tbsp ovelette
160 gm santan pekat / 1 kotak santan (kotak kecil)
2    tsp vanilla essence

Cara2 nya:
Masukkan semua bahan2 dalam mangkuk pengadun. Pukul adunan dengan kelajuan maksima sehingga adunan kembang. Pastikan ovellette tidak berketul2 dan sebati dengan adunan.

Bahgikan adunan kepada bahagian2 untuk di warnakan.

Paipkan dalam papercup yg dialas dengan mangkuk steel yg sesuai supaya waktu megukus nanti adunan naik  dengan cantik dan tak banjir melimpah keluar.

Paipkan pula filling ditengah2. Kemudian paipkan semula adunan sehingga hampir penuh cup dan dot dot kan di atasnya.

Kukus dengan api yg sederhana selama 15minit. Jangan lupa alas penutup pengukus anda dengan kain bersih supaya air wap tak tiris diatas apam dot dot anda.


cuba bermain dengan pelbagai warna

paper cup siap disusun

anak dara sorang ni, apa ummi die buat, semua dia nak buat..tu tengah amek gambar latu konon2, kite punye tripod pon jadi...


hasil yg gebus..sangat memuaskan..




Bahan2 filling:
3 tbsp tepung custard
3 tbsp gula
1 cwn susu cair
1 bj telur
1/2 cwn air
1 tsp vanilla essence

Cara2 nya:
Masukkan semua bahan2 kedalam periuk. Masak dgn api perlahan sambil kacau perlahan sehingga adunan pekat dan likat. Sejukkan dan masukkan dlm piping bag. Sedia untuk di gunakan.



option filling,

Filling strawberry homemade.
Bahan-banahn:
500 gm strawberry fresh fruit ( di blend hingga hancur)
3 tbsp tepung jagung
3 tbsp gula
1 1/2 cwn air
1 tsp strawberry paste

Cara-cara:
Kesemua bahan dimasak hingga pekat dan sejukkan. juga boleh dijadikan jem roti atau waffles.
Strawberry bole jg digantikan dengan bluberry..mangga ke..terpulang.. 


sebelum menutup tirai khaera ingin mengucapkan "HAPPY DEEPAVALI" buat kaum India dan juga buat muslimin serta muslimat, SELAMAT MENYAMBUT AWAL MUHARRAM. Semoga kehidupan kita bertambah baik dan diberkati hendaknya. Selamat datang tahun baru.




ANDA SUKE?? Y DON'T U www.tips-fb.com (^-^) thank you!!
posted under , |

3 comments:

Sidratul Muntaha said...

rajin plak mak batrisya update blog skrg..
yang..
guna canon ke nikon?!
gambo lawa dah..

khaera said...

huhu, takde la ghajin mane kak.. bloggers lain hari2 update..saya ni sebulan sekali je kot.. gambor nye berkepuk dlm hdisk, nk uplod tak dan memanjang.

sy guna canon.. masih lg belajar bab2 foodography ni. hrp dpt memberi tunjuk ajar kepada sy yg baru dgn dslr ni. =)

Sidratul Muntaha said...

akak alpahniana je..
so far..
dari otai yg akak belajo pun
dai memula dulu dgn alpha A550
abis dah seme lense dah try
wide lense...telephoto..
lps tu dia tukar canon and nikon selang seli
ikut dia..
canon ni color mmg cantik
x dinafikan
tapi bak dia kate..
stick pada yg satu
nnti byk boleh explore
foodgraphy ni for beginner ok je klu guna standard lense 18-50mm
just main dgn bokeh
akak pun baru je pndai sikti2..
dial indicator alpha tgh rosak
so..
tgh malas nak layan dslr..
lense yg ade pun 18-50 tu dgn telezoom je
wide lense tadak lagi..
flasher pun tak beli lagi...
tpi takdelh hilang minat gitu je..
sbb tgh aim sony yg baru..
model baru atas dari nex..
yg lense standrad tpi fix.
klu berjalan senang nk bwk..
takde nak tukar2 lense.
selamat maju jaya ye..



Post a Comment

Newer Post Older Post Home

    Followers


Recent Comments