Portuguese Egg Tart

Assalamualaikum..
pejam celik dah bulan Disember..dah nak seminggu dah pon..kejap je dah nak akhir tahun.. Dah nak habis dah 2012???..mcm tak percaya je..mcm mane dengan perjalanan 2012?..mcm2 pancaroba kan.. Sekarang ni masih musim cuti sekolah yg panjang..di KL ni pula, hujan sepanjang hari. Perut pon mcm2 lah yg diminta nya.


Khaera ni klau sape yg kenal memng hantu PASTRY!..Puff segala lah.. Klau g kedai kek, tak sah klau tak amik atleast satu..tak kira lah, danish puff ke..chicken potatoes ke..apple puff ke.. cheese tart ke.. dan paling paling paling tak boleh tahan..egg tart..rase mcm meleleh je air liur kat tekak.. lebih2 lagi klau PORTUGUESE EGG TART.. betul ke ejaan ni?..nk kne cari google gak ke?..org portugis tak marah kutt..uhukk.. tak tahu la kenapa minat sangat.. jadinya bila selalu2 sgt beli pon xbest juga..kann..sbb bocor poket nanti.. so buat sendiri jer..pun sedap dan kite bole olah dan tmbah2 bahan yg kite suka... yang penting asas nya..

Untuk kalini sebab nak cepat kan.. so khaera just pakai puff pastry brand "KAWAN" tu je.. so just buat egg filling die je dlm 10-15 minit..  klau anda rajin dan ada masa nak buat pastry die sndiri lg bagus.. sebab pastry boleh simpan dlm fridge..then boleh buat lain2 puff, blueberry..apple..banana..pineapple.. DURIANNN??...ngeh..ngeh..


Ok..kalini just nak share egg fillling untuk portugis egg tart..

Portuguese Egg Tart
Pastry ready made brand "kawan"

Egg custard filling
1/4 cup whipping cream
1/4 cup susu pekat
1/2 cup air biasa/ susu cair
1/8 cup gula castor (boleh kurangkan jika mahu kurang manis)
2 biji kuning telur
1 tsp vanilla essence
50 gm cream cheese
sedikit gula perang

Masukkan semua bahan2 dan kacau hingga gula hancur. Siapkan acuan pastry. Tuangkan filling telur ke atas pastry. Bakar 150C selama 20 minit api atas bawah. Sementara custard egg sedang masak, boleh taburkan gulaperang diatasnya untuk kelihatan warna surface eggtart lebih menarik dan kilat..

Untuk hiasan, boleh taburkan cheddar cheese ..atau nak sedap lagi..boleh letak blue berry filling di bawah lapisan eggtard custard...perhhh..memang marveles..dah macam KFC Blueberry cheese egg tart..anda bole cuba resepi ni..rasa die pun dah dekat2 sama dah..even better than sbb letak cheese..lemak berkrim rasa eggtart kita ni..



ok?..boleh buat?..senang je kan.. makan panas2 pun sodappp.. daaaaaaaaaaaaa..

ANDA SUKE?? Y DON'T U www.tips-fb.com (^-^) thank you!!
posted under | 0 Comments
Older Posts

    Followers


Recent Comments