POPIA BERSALUT KACANG

Assalamualaikum...


Bersiaran lagi kite yek.. beberapa hari lalu singgah kedai majalah dekat lrt, terpandang pada majalah interior design APARTMENT.. duk belek selai-selai muka surat.. jeling-jeling cket kat majalah lain, terpegang la pulak Majalah RASA.. erm..banyak resepi menarik, dan paling menarik ada resepi kerepek2 di hari raya.. whoahh.. tak sabar nak raya nampak??..huhu


Bila dah melekat kat tangan, hati pun kate beli lah.. exited pulak tengok resepi2 kat dalam.. Eh, konon nak beli majalah APARTMENT?? laa tak jadi lerr..esok lah pulak beli.


Khaera terpanggil untuk mencuba resepi POPIA BERSALUT KACANG. Kebetulan kelmarin encik hubby kata teringin nak makan nasi kapit dengan kuah kacang, so Khaera pun beli lah kacang lebih cikit.



Ada tepak sireh.... apa motif nye la pulak kan.. takde motif ape pon.. tepak sireh tu adalah tanda kenangan sewaktu rombongan encik husband dtg meminang kite dulu..hihik.. masih tersimpan lagi..




Tepak sireh tembaga dari Terengganu. Sememangnya Terengganu terkenal dengan barangan tembaga. Ok..kite teruskan dengan agenda..huhu.. sempat lagi tukar topik yea..


Kacang ade, check kat almari semua bahan pun ada. Tapi semalam kan hari ahad.. penyakit M dh smpai..aduhai.. ouhh, tak buleh jadi ni..klau diikutkan rasa M tu, mmg apa pun tak jadi kan.. 


Jom lah kita godek-godek barang kat dapur yek..


POPIA BERSALUT KACANG
Sumber: Majalah RASA Edisi Bumper
Bahan-bahan:


20 helai  Kulit Popia
50 gm     Kacang Tanah (disangai dan dikisar) -khaera suka rasa kacang yg banyak, tambah 80gm
60 gm     Gula aising
1/4 sdk   Garam
1 biji        Kuning telur
Sedikit minyak untuk menggoreng.


Cara-caranya:
1. Campurkan kacang tanah yg dikisar bersama garam dan gula. Gaula sebati dan ketepikan.


2.Ambil kulit popia dan gulungkan kemas. Di akhir gulungan, gam kan dengan kuning telur supaya tidak terbuka gulungan semasa menggoreng.


3.Potong gulungan popia tadi secara serong lebih kurang 3cm. Ulang proses hingga kulit popia habis.


4.Panaskan minyak, goreng popia hingga kekuningan. Sejukkan seketika.


5.Taburkan campuran kacang tadi ke popia dan gaul sebati sehingga popia diselaputi kacang. Simpan dalam bekas kedap bagi mengekalkan kerangupan popia.


Okey, siap untuk di krup2... anak dara Khaera tu dah usha..tak sabar nak krup2 le tu kan.. kanak-kanak memang suka..sesuai buat hidangan ketika lebaran, santai-santai. Boleh juga digantikan dengan badam..mungkin lebih enak dan lemak rasanya..nanti khaera cuba ubahsuai.. mungkin anda juga.. 






SELAMAT MENCUBA!!



Jika anda berminat untuk membuat tempahan, boleh email ke Khaera. Packaging secara paket besar. Juga boleh di packaging ke dalam jar sebagai doorgift majlis perkahwinan.

















ANDA SUKE?? Y DON'T U www.tips-fb.com (^-^) thank you!!
posted under , | 0 Comments

PULUT SAMBAL TERENGGANU

Assalamualaikum…


Masak apa hari minggu ni?.. ooo aalahai, tak masak iyer…ooo jemputan kahwin berderet2 iyer.. umph..umphh.. betul la tu, sekarang ni bukan kate cuti sekolah aje, tak cuti sekolah pon asal hari minggu aje berkeping2 kad jemputan kahwin menunggu..

Minggu lepas Khaera ke rumah akak ipar berkumpul disana memandangkan adik ipar dari Pekan, Pahang sekeluarga mengunjungi kami di Kuala Lumpur ni.


Bila dah berkumpul tu bermacam-macam hidangan lah yg dpt disediakan. Favourite betul dengan nasi pulut, tp nasi pulut kalini agak berlainan sedikit bagi Khaera. Selalu makan pulut ngan sambal serunding aje, kalini makan dengan sambal ikan. Resepi dari orang Terengganu. 


Almaklum, suami orang Terengganu so sempat la kite belajar ckit dari akak ipar. Suami juga banyak beri tunjuk ajar. Tak susah. Rasanya pun sedap, lemak2 manis ikan. Jom jengah..



Pulut sambal Terengganu
Bahan:
A)    ½ kg           Beras pulut

B)    4-5ekor      Ikan Sardin/Ikan kembung
1 biji            Kelapa Parut
1 sdb            Halba
1 ulas           Bawang Merah (dihiris halus)
Gula & garam secukup rasa.

Cara2:
Beras pulut dimasak seperti biasa. Jangan terlalu banyak air, nanti pulut menjadi lembik.

Rebus ikan yang telah disiang dan dibersihkan dengan air garam. Air jangan terlalu banyak. Memadai dengan cukup untuk ikan mask untuk mengekalkan kemanisan isi ikan. Setelah ikan masak, asingkan isi ikan. Tumbuk sedikit isi ikan dengan lesung.

Sangaikan kelapa dalam kuali kering, sangai hingga kelapa sedikit kering, masukkan isi ikan.

Kemudian, masukkan bawang dan halba diikuti garam dan gula secukup rasa. Sangaikan kesemua bahan tadi sehingga kering kekuningan. Tutup api dan ketepikan.

Berbalik kepada pulut tadi, apabila sudah masak, sejukkan dan jadikan bebola. 

Taburkan dengan kelapa tadi, atau gumpal-gumpalkan pulut bersama kelapa tadi. 
Siap untuk dijamu.





ANDA SUKE?? Y DON'T U www.tips-fb.com (^-^) thank you!!
posted under , | 0 Comments

KAIN PASANG - OMBAK RINDU

Salam,
Entry pertama khaera untuk produk baru ni. Sekarang dah masuk bulan rejab. nanti dah nak ramadhan, haa y kne ponteng puasa tu dah ganti ke belum??.. 


Bila ckp pasl puasa ni, mulalah dalam kepala tu ligat, hati tu kan dah tak diam dah. Macam2 fikir. Bukan fikir nak berbuka apa, tapi fkir  pasal raya dah. sekarang ni kan musim cuti sekolah. Ibu bapa lah yg sibuk bershoping. mana taknya, nanti nak tempah baju raya tukang jahit dah tak nak terima pulak klau last minute hantar. pulak tu nak yg bertema-tema. Aje susah ler klau xsiap. tak bertema la raya nanti kan. haaaa... ape kate kite jengah-jengah dulu kat khaera collection. Mana tahu ade yg berkenan. ada yg mengikut tema. Yg emak nak kain bunga2, yg anak nak kain kedot2 ke kan. (polkadot laaa)..


Tapi untuk Entry kalini kita usha OMBAK RINDU dulu ek.. jom!





Kain pasang OMBAK RINDU
Sepasang RM65 (free postage)
4 meter.
No booking.
Bayaran full payment dan akan dihantar selepas pengesahan pembayaran di pastikan.
Sila maklumkan:
Code:
Jumlah:
Maklumat seperti alamat penghantaran:
Contact:
hantarkan ke email khaera2u@gmail.com


more items boleh ke KhaeraCollection dan dapatkan lebih banyak items updated.









ANDA SUKE?? Y DON'T U www.tips-fb.com (^-^) thank you!!
posted under | 0 Comments

Khaera Ghanya Enterprise

Assalamualaikum wbt.
Syukur alhamdulillah, setinggi-tinggi pujian ke hadrat ilahi. Dengan limpah kurnianya, Khaera sudah berada ke tahap ini. Tak pernah Khaera sangkakan secepat ini impian yg selama ini didambakan tercapai. Setelah 2tahun bergelumang dengan bakery, akhirnya impian untuk memperolehi syarikat sendiri termakbul juga. Mesti ade yg dah dapat agak kan.


Mungkin ada yg berkata, tak terlalu awal ke?..mungkin juga ya. mungkin juga tidak. dalam apa jua yg kita lakukan, kita perlu yakin. Khaera yakin keputusan khaera ini yg terbaik. Malah khaera juga telah melebarkan sayap ke sebuah lg cabang keusahawanan. Maka ini adalah satu permulaan perjalanan perniagaan khaera dengan lebih CONFIDENT apabila KhaeraGhanya didaftarkan di SSM.


Walaubagaimanapun, khaera mengucapkan jutaan terima kasih atas segala sokongan , sambutan dan doa yg diberikan. Khaera bersyukur kerana masih diberi kekuatan dan ruang akal fikiran untuk berkarya dan berkongsi ilmu kepada teman2. InsyaALLAH khaera akan cuba memperbaiki dan meningkatkan taraf hasil kerja dan juga koleksi sentuhan yg cuba khaera tampilkan.


Di sebalik nama KhaeraGhanya. Khaera bererti kebaikan, diambil dr nama tuan empunya blog sendiri. Hehehe. Ghanya pula bererti kekayaan atau kemewahan. Wealthy gtuu.. huhuhu.. Dimana nama ini dipilih sebagai pencetus semangat untuk khaera mencipta kemewahan dari segi hasil kerja dan juga pendapatan. Tapi jgn risau, harga barangan di KhaeraCottage tidak mahal dan reasonable yea..


Paa asalnya ia didaftarkan dgn nama KhaeraCottage Ent, jd senang nak ingat sama dgn nama blog, akan tetapi memandangkan khaera menjalanan perniagaan bukan sahaja makanan, tetapi kepelbagaian produk lain maka mereka menasihatkan agar khaera menukar nama agar menjadi lebih global untuk semua aktiviti perniagaan yg khaera jalankan.
  
Di Khaeracottage  ini, khaera menampilkan pelabagai jenis bakery dan pastry yg dibuat sendiri dari rumah. Kini khaera menambah satu lagi agenda dimana di KhaerCottage juga menampilkan Koleksi-koleksi kain , tudung dan juga accessories wanita termasuk busana. Bukan itu sahaja, khaera juga kini tertarik dengan satu hobby baru iaitu manik.. Yes, entah kenapa lately kahera begitu tertarik dengan jahitan manik. but its just hobby. InsyaALLAH khaer akan kongsikan semuanya bersama.


Kini khaera telah memiliki sebuah syarikat dimana semua yg khaera lakukan di KhaerCottage ini adalah dibwah milik sepenuhnya oleh KhaeraGhanya Enterprise. Khaera mengharapkan sokongan dari rakan2 dan semua yg mengenali khaera, yg follow blog khaera. InsyaALLAH khaera akan cuba memperbaiki menjadi yg terbaik dari masa ke semasa.


Akhir kata, salam hormat dr Khaera,










Nantikan pelbagai koleksi baru dr khaera yea!!

ANDA SUKE?? Y DON'T U www.tips-fb.com (^-^) thank you!!
posted under | 0 Comments

CREAM PUFF

Salam, 

Dalam kita sibuk dengan tugas harian, siam tak diam dah masuk rejab. Tak lama lagi dah nak ramadhan. Hai cepat betul masa berlalu. Entry pon tersengguk-sengguk nak update. Busy betul, mana taknya, bulan lepas khaera berpindah rumah. Hampir sebulan juga lah baru habis mengemas rumah. Barang nye bukan lah banyak sangat, tp banyak barang lama yg dismpan tidak digunakan. Ermm mana lah khaera nak campakkan barang2 tu yek.. 

Maka nya, entry peram kalini dapat lah khaera gantikan kerinduan buat semua yea. dah lama khaera buat tapi tak uplod2. bila dah sibuk dengan hal-hal rumah ni, memang dapur tak berasap lah. Hari-hari makan luar aje. Kek pun dah lama tak buat. Insya Allah bila khaera dah bersedia, dapur pon dah setup cantekkkk punye,, pasti khaera akan teruskan aktiviti khaera seperti biasa.

Khaera juga ingin memohon maaf kerana banyak order yg khaera terpaksa tolak kerana khaera tak berkesempatan untuk meluangkan masa yg banyak. Khaera hanya dpt menerima tempahan kecil-kecilan shaja. Itupun tertakluk kepada masa dan kesesuaian keadaan. Walaubagaimanapun, khaera ingin mengucapkan ribuan terima kasih kerana terus memberi sokongan.


Mudah dan enak. buat makan petang-petang, memang pemikat selera. Khaera memang suke bangattt loh sama itu CREAM PUFF.. dah lama rasa teringin nak buat, tapi belum berkesempatan.. entah kenapa lepas raya haji hari tu rasa membuak-buak je nak buat.. mencari-cari resepi di blog-blog memang banyak. Resepinya pun lebih kurang sama juga. Youtube pun ada. Dengan tak semena-mena terjengah lah pulak blog kak azlita kat masam manis tuee...alahai cewah, ayat cun je kan?padahal memang suke je tengok blog kak azlita ni..gambar semua cantik-cantik dan menggiurkan..sampai tergode khaera nak cuba.looks like simple and the best thing kak azlita explain step by step. Memang senang anak murid nak faham..

Tapi kak, sorry bebanyak khaera derhaka banyak..bukan ckit..ini la namanye klau tak ikot kate sifu, mulanya buat.. khaera punye adunan jadi lembik sangat jadi tu yang terderhaka tue..khaera pun adjust2 ckit.. tp rasa memang marveles.

Jom kita tengok resepi nya, dimana khaera telah menjengah dapur kak Azlita.

CREAM PUFF

100ml air   (khaera letak 200ml)
45g butter-suhu bilik, potong 1cm  (khaera letak 90g)
60g tepung gandum- diayak  (khaera letak 150g)
2 biji telur(100g) (khaera letak 3biji)

(Masukkan semua di dalam periuk dan kacau jangan sampai bergentel, dimasak diatas api perlahan supaya tidak hangus, sentiasa dikacau hingga pekat)

Peraturannya:
Air dimasak hingga mendidih, kemudian masukkan mentega biarkan hingga cair dan mendidih sekali lagi, baru masukkan tepung gandum dan dikacau kuat-kuat. Kemudian diangkat dan disejukkan. Setelah sejuk sedikit masukkan telor yang sudah dipukul kembang dan dikacau lagi hingga berkilat. Kemudian dimasukkan dalam piping bag dan dipicit diloyang dan bakar. Potong puff masukkan intinya.


Khaera taburkan gula aising diatas puff, untuk nampak mcm ala-ala snow gituww..

Hasilnya memang de bumb..selamat mencuba!










ANDA SUKE?? Y DON'T U www.tips-fb.com (^-^) thank you!!
posted under | 0 Comments
Newer Posts Older Posts Home

    Followers


Recent Comments