PULUT SAMBAL TERENGGANU
Assalamualaikum…
Masak apa hari minggu ni?.. ooo aalahai, tak masak iyer…ooo
jemputan kahwin berderet2 iyer.. umph..umphh.. betul la tu, sekarang ni bukan
kate cuti sekolah aje, tak cuti sekolah pon asal hari minggu aje berkeping2 kad
jemputan kahwin menunggu..
Minggu lepas Khaera ke rumah akak ipar berkumpul disana
memandangkan adik ipar dari Pekan, Pahang sekeluarga mengunjungi kami di Kuala Lumpur ni.
Bila dah berkumpul tu bermacam-macam hidangan lah yg dpt disediakan. Favourite
betul dengan nasi pulut, tp nasi pulut kalini agak berlainan sedikit bagi
Khaera. Selalu makan pulut ngan sambal serunding aje, kalini makan dengan sambal
ikan. Resepi dari orang Terengganu.
Almaklum, suami orang Terengganu so sempat la
kite belajar ckit dari akak ipar. Suami juga banyak beri tunjuk ajar. Tak
susah. Rasanya pun sedap, lemak2 manis ikan. Jom jengah..
Pulut sambal Terengganu
Bahan:
A) ½ kg Beras pulut
B) 4-5ekor
Ikan Sardin/Ikan kembung
1
biji Kelapa Parut
1
sdb Halba
1
ulas Bawang Merah (dihiris
halus)
Gula
& garam secukup rasa.
Cara2:
Beras
pulut dimasak seperti biasa. Jangan terlalu banyak air, nanti pulut menjadi lembik.
Rebus
ikan yang telah disiang dan dibersihkan dengan air garam. Air jangan terlalu
banyak. Memadai dengan cukup untuk ikan mask untuk mengekalkan kemanisan isi
ikan. Setelah ikan masak, asingkan isi ikan. Tumbuk sedikit isi ikan dengan
lesung.
Sangaikan
kelapa dalam kuali kering, sangai hingga kelapa sedikit kering, masukkan isi
ikan.
Kemudian,
masukkan bawang dan halba diikuti garam dan gula secukup rasa. Sangaikan kesemua
bahan tadi sehingga kering kekuningan. Tutup api dan ketepikan.
Berbalik
kepada pulut tadi, apabila sudah masak, sejukkan dan jadikan bebola.
Taburkan dengan
kelapa tadi, atau gumpal-gumpalkan pulut bersama kelapa tadi.
Siap untuk
dijamu.
0 comments:
Post a Comment