TERUNG GORENG SAMBAL

Salam..

rindunye kt KC.. maaflah semua.. there are some reasons that khaera xdpt nak statekn.. walaubagaimanapun, khaera bersyukur kerana khaera dapat kembali menulis blog.. banyak juga yg khaera dh terlepas untuk di update kat KC, tp jgn risau, khaera akan upload kan gambar mana yg ada lah untuk viewers.

tapi dlm page kalini khaera tak nak frust2.. So macam mana cuti raya cina?.. Khaera balik kampung.. Dah lama tak balik B.Pahat.. Alhamdulillah,dapat jumpa saudara mara yg dekat dan jauh.. Hamster pun nak blik kampung
entry kalini khaera nak simple je.. tp dah meleret bnyak kn...

ok..ok..ok..
apa kata tengok gambar dulu..





Ooohh..yg tadi tu ayam goreng kunyit... Ok,Kite tengok yg ni pulak..

Huhuhu..mcm mana?..adakah selera anda telah dibuka???.. Ok, good! Yookk..ceh..dah keluar dah jawanye tu.. Kite tengok resepinya pulak..jauh dari B.pahat nun..anyway nak ucap terima kasih makngah sebab tlong masakkan lauk sedap kat umah maktok, and sebab bagi resepi ni..whoaaa glamour makngah.. Eh, ni mak ngah khaera betul tau..bukan makngah yg "patah-patah" tue.. Alaa u all faham kan..kan..kan.. Ok jom tengok bahannye... Simple je..

Bahan-bahan TERUNG GORENG SAMBAL:
2 batang -Terung (saiz sederhana dibelah dua dan dipotong serong)
4 sdb - Cili boh/lada kisar
Segenggam -Ikan bilis (direndam dlm air)
3 ulas - Bawang merah
2 ulas - Bawang putih
2 sdb - Gula
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Sedikit air

Cara-caranya:
1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, ikan bilis. Jangan hancur sangat..
2. Tumiskan lada kisar dan bahan-bahan yg ditumbuk tadi hingga masak.
3. Masukkan gula, garam. Kacau. Kemudian masukkan sedikit air?
4. Maukkan terung, gaul dan tunggu hingga masak.
5. Rasa tambah mana yg kurang. Siap untuk dihidang..


SELAMAT MENCUBA!!!!!

ANDA SUKE?? Y DON'T U www.tips-fb.com (^-^) thank you!!
posted under |

0 comments:

Post a Comment

Newer Post Older Post Home

    Followers


Recent Comments