AYAM KUAH NANAS

Ook..kite letak gambar dulu..nanti kite letak resepi yer.. ;-)


Ade yg telan air liur ke????.... Ok.. Telan dulu air liur.. Jgan smpai tersedak.. :-)
Menu ayam ni en.husband yg ajarkan.
Pada satu makan malam yg indah... Cewwwah.. En.husband g beli ikan siakap.. Masa tu kita kat opis..balik lmbat..tup..tup.. Dpt msg.. "Ney blik nnt tlg belikan daun ketumbar ek.. " Buat muka confused sket.. o_O
Smpai umah.. Jengah dapur, en.husband dah bersarung dengan apron..ekekeke.. Mkan malam istimewa kah?... Alamak..aku lupa apa2 tarikh istimewa ke harini.. Ok.. Confirm takde..
Makan time:
>>>>Mcm mana abg boleh msak sedap mcm ni ek???..
>>>>abg tengok kat 5 rencah 5 rasa.. Simple je tengok..tu yg buat.. Nanti lupe..

Haaaaaa....kan dah kantoi.. Tengok kt tv rupenye.. Sebb punye suke lah dgn lauk ni.. Hari-hari die msak.. Siap tukar ikan keli lagik.. Ooooo u all nk tahu, lauk ni buat ngan ikan keli lg sedap wooooo.. Nnt anda cuba ye..
Pnjangnya khaera bercerite... Sebenarnya nak bgthu resepi asalnya dr ikan je.. So,kalini khaera adjust msak ngan ayam.. Semuanya ikut sama mcm resepi asal just khaera ada tambah ckit.



Bahan-bahannya:
A) Bahan perapan:
Sos cili thai
Serai
Sos ikan
Halia

B)Bahan kuah/sos
1 labu -Bawang merah (dipotong dadu)
4 biji - Cili padi (nak berapi lg bule letak tambah)
5 sdb- Sos cili thai
1 biji - Nenas (dipotong dadu) - saiz kecil
1 biji - Limau nipis
1 sdb - Sos ikan
Garam
Gula
Tepung jagung dibancuh dgn air
Sedikit air
Daun ketumbar

Haaa.. Tak banyak pun bahan2 die kan..? Cube check kat dpur tu,ckup x bahan perapan?ckup? Bagus,,,... Ok, kite blend semua bahan perapan tu, then kita gaul kat ikan ke ayam ke...daging pun bole kot..

Ok,nak info, klau u all guna ayam, tambah kan sebiji telur n tepung jagung kat ayam..then perap yea..lagi lama lg sedap.. Mcm mana pulak dgn bahan2 untuk kuah, dah ada semua? ooohh..ade yg xckup...
xpe,jom kite g kedai.. Sementara ayam tu diperap..kite cari barg.. Calooo...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Ok,Dah nak buat dah ni.. Jom..jom..

1. Mula-mula kita panaskan minyak, tumis bwag merah. Masukkan sos sili thai, cili padi.
2. Kemudian perahkan air limau nipis. Kacau.
3. Masukkan air. Terpulang nak bnyak mana kuah.agak2 lah yea.
4. Masukkan nenas. Gula. Kemudian garam secukup rasa.
5. Masukkan bancuhan tepung jagung untuk pekatkan kuah. Siap.

Ok, ayam yg diperap tadi..
Gorengkan hingga kekuningan.. Klau anda gunakan ikan, juga bole dikukus yea.
Ayam dah masak, siramkan kuah keatasnya dan hiaskan dengan daun ketumbar.. Urmmmm..bangkit bau..buka selera.selamat mencuba!!!!!

U all dah cuba respond yea.

ANDA SUKE?? Y DON'T U www.tips-fb.com (^-^) thank you!!
posted under |

0 comments:

Post a Comment

Newer Post Older Post Home

    Followers


Recent Comments